top of page
  • Writer's pictureDiëtist Vitel

Waarom wandelen zo gezond is!

Deze week heb ik een logeetje in huis, namelijk de altijd vrolijke viervoeter Raff. Een hond is niet alleen gezellig in huis, maar vraagt ook om de nodige verzorging. Zo moet Raff zeker 3 keer per dag uitgelaten worden. Tijdens het wandelen kan ik heerlijk mijn hoofd leegmaken en krijg ik allerlei creatieve ideeën. Zo kreeg ik ook het idee voor deze blog. Ik stelde mezelf de vraag: wat zijn nou eigenlijk de gezondheidsvoordelen van wandelen? Zou dit voor ons allemaal een goede gewoonte zijn? Hier een aantal leuke weetjes over wandelen die je misschien nog niet wist!


- Goed voor hart en bloedvaten -

het hart heeft dagelijkse beweging nodig om sterk te blijven. Onderzoek toont aan dat mensen die minstens 2,5 uur per week wandelen een gezonder cholesterol gehalte hebben. Wetenschappers zijn het erover eens dat het niet uitmaakt of je jong of oud bent, maar wandelen verlaagd je risico op cardiovasculaire ziektes.


- goed idee! -

Wandelen maakt je creatiever. Ons cognitieve brein wordt de hele dag belast. In ons drukke leven waarin werk en smartphones veel aandacht eisen, zijn er weinig momenten van rust. Een goede wandeling kan ervoor zorgen dat je deze druk van je af kan laten vallen. Hierdoor zouden we dingen beter kunnen overdenken en creatiever zijn. Je hebt misschien wel ooit uren of zelfs dagen lopen tobben over een probleem. Tijdens een wandeling kun je zonder er bewust over na te denken misschien toch opeens een oplossing bedenken.


- Lekkerder in je vel -

Wandelen kan je mentale gezondheid verbeteren. Studies tonen aan dat wandelen kan helpen bij het verminderen van angsten, depressie en een slecht humeur. Het kan ook helpen bij het verhogen van je zelfvertrouwen. Deze positieve effecten zouden al bij het 3 keer per week op gemiddeld tempo wandelen of een andere gemiddelde intensieve work-out zijn. De wandeling mag ook verdeeld worden in 3 x 10 minuten.


- Je verbrandt calorieën -

Tijdens het wandelen verbrand je wel degelijk een hoop calorieën. Hoeveel dit er zijn hangt natuurlijk af van een aantal factoren, zoals;

- de afstand die je aflegt;

- de snelheid waarmee je loop;

- het terrein waarop je loopt. heuvel op verbrand je meer calorieën;

- je lengte en gewicht.

Het verbranden van calorieën helpt bij het verminderen of behouden van gewicht.

Iemand die op een gemiddeld tempo wandelt, op een vlak terrein en 75 kg weegt, verbrand gemiddeld z'n 250 calorieën per uur! Dat zijn 2 volkoren boterhammen met kaas of 3 appels.


- Boost je immuunsysteem -

Een flinke wandeling kan zo maar je kans op een verkoudheid of griep verminderen.

Een studie volgde 1000 volwassenen tijdens het griepseizoen. De groep die 30 tot 45 minuten op een gemiddeld tempo wandelde per dag was 43% minder vaak ziek dan de groep die niet wandelde. Wanneer zij toch ziek werden, hadden ze ook minder klachten.


- Verlaagt je bloedglucose -

Dagelijks 15 minuten wandelen na het eten, zorgt er bij ouderen voor dat ze 24 uur langer een goede glucose huishouding hebben. Dit is een mooie bijkomstigheid, gezien diabetes type 2 een steeds meer voorkomende aandoening is bij ouderen.


- Ga samen -

Heb je nu geen hond om mee te gaan wandelen? Ga vaker wandelen met vrienden of familie. Tijdens een wandeling kun je goede gesprekken voeren en praat je makkelijker over onderwerpen die je normaal niet zo snel aansnijdt. Wandelen stimuleert namelijk de prefrontale cortex. Dit is de plek in je hersenenen waar redenerend vermogen en zelfreflectie ontstaat.

Ook verminderd wandelen stress, waardoor je kalmer en minder snel opgefokt zult zijn wanneer iets je niet bevalt.


Veel Wandelplezier!





6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page