ACT en Leefstijl
Het volgen van regels, het maken van doelen of het volgen van een dieetlijstje, maar dan toch uiteindelijk weer terug vallen in oude gewoontes. Herkenbaar?
Je bent zeker niet de enige!
​
95% van wat we op een dag doen is op de automatische piloot. Wanneer we ons gedrag willen veranderen is het dus ook niet gek dat dit moeilijk is. We stellen allerlei eisen aan onszelf en zijn vervolgens kritisch wanneer dit weer niet gelukt is. We zitten vast in onze gewoonte en weten niet hoe we deze op de lange termijn duurzaam kunnen veranderen.
​
Hier komt ACT-therapie om de hoek kijken. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapie. Dit is gedragstherapie die je helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die je tegenkomt (Acceptance), zodat je kan blijven investeren in de dingen die je écht belangrijk vindt (Commitment). ACT bestaat uit zes verschillende processen / vaardigheden:
​
-
Acceptatie: Ruimte maken voor vervelende ervaringen;
-
Defusie: Afstand nemen van je gedachten;
-
Het Zelf: Flexibel omgaan met je zelf(beeld);
-
Hier en Nu: Aandacht voor het Hier en Nu;
-
Waarden: Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt;
-
Toegewijd Handelen: Investeren in je waarden. (1)
​
ACT kan je helpen om mentaal flexibeler te worden om uiteindelijk de dingen te doen die echt belangrijk zijn voor jou!
Sportvoeding
Discipline, motivatie en training zijn belangrijke factoren binnen de (top)sport. Echter speelt voeding ook een belangrijke rol en vormt een compleet voedingspatroon de basis voor een goede sportprestatie.
Bent u een topsporter of sport u voor uw plezier? In beide gevallen is het belangrijk om de juiste voeding op het juiste moment te nemen. Dit speelt een belangrijke rol in het behalen van jouw sportprestaties.
​
Wilt u weten of uw lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om ervoor te zorgen dat u uw sportprestaties behaald? Of wilt u advies over sportsupplementen, voeding rondom een wedstrijd, etc? Maak dan een afspraak!
Begeleiding van een sportclub, team of ploeg?
Naast een individuele aanpak is het ook mogelijk om begeleiding in groepsverband te verzorgen. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan een groepsvoorlichting, voorlichtingen aan begeleiders in de topsport (ouders, fysiotherapeuten of verzorgers) of 1-op-1 begeleiding van de sporter zelf.
Voeding bij Diabetes
Direct na mijn opleiding tot diëtist ben ik mezelf gaan specialiseren in voeding bij diabetes. Tijdens mijn studie heb ik mezelf verdiept in het koolhydraatarme dieet om in te zetten bij zowel overgewicht als diabetes.
​
Dingen waar ik u bij kan helpen:
​
-
Diabetes type 1
-
Diabetes type 2
-
Zwangerschapsdiabetes
-
Het koolhydraatarme dieet (Lekker en gezond!)
-
Afbouwen van medicatie m.b.v. gezonde leefstijl bij diabetes type 2
-
Verbeteren van de bloedglucose d.m.v. voeding
-
Instellen van diabetes medicatie in relatie tot voeding
-
Instellen van insuline in het dagelijkse leven
-
Instellen van insuline op bijzondere momenten (zoals feestdagen, sporten, dagjes weg etc.)
-
Het bijhouden en interpeteren van curven
-
Verminderen of zelfs voorkomen van diabetes gerelateerde complicaties
​
Door inzicht te krijgen in uw gewoonten kunnen we samen kijken waar voor u de mogelijkheden liggen om meer grip te krijgen op uw diabetes!
Kinderdiëtist
Na mijn opleiding ben ik mij gaan specialiseren in kindervoeding. Een kinderdiëtist is als een voedingscoach voor kinderen en tieners! Ik help met gezond eten, een gezond gewicht, voedselallergieën, groei, eetproblemen en meer.
Als kinderdiëtist werk ik samen met kinderen en ouders om gezonde eetgewoonten te bevorderen en eventuele voedingsuitdagingen aan te pakken. Het doel is om samen een gezond en gelukkig voedingspad voor het kind te creëren.
​
Denk aan de volgende onderwerpen:
-
Koemelkeiwit allergie
-
Overgewicht en Obesitas
-
Ondergewicht
-
Spugen, diarree en de invloed hierop op uw voedingstoestand
-
Ontwikkeling van een gezond kind
-
Voedingsbegeleiding van een ziek kind.
-
Smaak- en of slikproblemen
-
Voeding van een zuigeling, peuter, kleuter en schoolgaand kind
Naast het voedingsaspect kijk ik ook naar de psychologische en pedagogische aspecten bij uw kind.
FODMAP diëtist
Buikklachten kunnen erg vervelend zijn!
Heeft u wel eens last van:
-
een opgeblazen buik
-
buikpijn
-
afwijkende ontlasting
-
misselijkheid
-
winderigheid?
Dan kan het zo zijn dat u last heeft van FODMAPS.
FODMAPS zijn korteketen koolhydraten in onze voeding en zitten in talloze producten zoals tarwebrood, muesli, pasta, melk, yoghurt, avocado, bloemkool, prei, broccoli. appel, peer, knoflook en ui. Deze koolhydraten (die vaak heel gezond zijn), kunnen bij mensen met gevoelige darmen klachten geven.
Tijdens het FODMAP dieet worden deze voedingsmiddelen een tijdje weggelaten (en vervangen) om te kijken of dit vermindering van de klachten geeft. De meeste mensen merken al na een paar weken flinke verbetering! Vervolgens wordt per FODMAP uitgetest welke de darmen triggeren.
​
Op deze manier gaan we opzoek naar een eigen persoonlijk dieet waarmee iemand de rest van zijn leven lekker en gezond kan eten, met nagenoeg geen buikklachten meer!
​
Door mij te specialiseren in dit dieet kan ik mensen helpen om een rustigere buik te krijgen. Ik volg mijn scholingen via FODMAP Foodies en ben aangesloten als FODMAPdiëtist.
Medicatie & Voeding
Voeding als medicatie
​
Eigenlijk kan dat wat we eten iedere dag een medicijn zijn. We kunnen voeding voor, maar ook zeker tegen ons laten werken. Helaas kan voeding niet alles oplossen en zijn er ook medicijnen nodig.
Medicatie gaat net als voeding door ons maag- darmstelsel waardoor er dingen op elkaar kunnen reageren. Ook hebben sommige medicaties bijwerkingen die erg vervelend kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
​
-
Maag- darmklachten
-
Verandering in lichaamsgewicht
-
Verminderd en verhoogd hongergevoel
-
Verstoorde smaak
-
Verminderde speekselaanmaak of andere slikklachten
​
Maar ook op voedingsniveau zijn er dingen die kunnen veranderen:
-
Veranderde opname van (micro)nutriënten
-
Afwijkingen in de darmmotoriek
-
Verminderde of juist versterkte werking van medicatie in relatie tot bepaalde voedingsmiddelen.
​
​
Online consulten en begeleiding
Naast consulten in de praktijk kunt u bij Diëtistenpraktijk Vitel ook terecht voor online begeleiding. Online consulten zijn bijvoorbeeld handig wanneer u:
​
-
niet in de buurt woont
-
niet in mogelijkheid bent naar de praktijk te reizen
-
graag tijdens uw pauze op werk een consult wilt plannen
-
niet goed ter been bent
-
geen reistijd kwijt wilt zijn aan de afspraken
​
Om hier wat bij helpen kunt u dus uw afspraak ook online plannen. Wij werken hiervoor met het programma WeSeeDo.
Hiermee neemt u gemakkelijk plaatst in de virtuele wachtruimte en begint het consult op de afgesproken tijd.
​
Wil u graag meer informatie over online consulten bij uw diëtist? Bel of mail ons gerust!
​
Een online afspraak inplannen? klik dan hier
Voeding en kanker
Met deze specialisatie zijn we beter uitgerust om cliënten met verschillende oncologische aandoeningen te begeleiden. We begrijpen de unieke voedingsbehoeften en uitdagingen die gepaard gaan met kanker en kunnen daardoor gerichte en effectieve voedingsadviezen geven.
​
Verschillende onderwerpen kunnen zijn:
-
Voedingsstatus (krijgt u te weinig, te veel of voldoende voedingsstoffen binnen?)
-
Persoonlijke behoefte micronutriënten en supplementadviezen
-
Praktische tips en adviezen bij ziekte- en behandelingsgerelateerde klachten
Ons doel is om de voedingstoestand van onze cliënten te optimaliseren, hun kwaliteit van leven te verbeteren en hen te ondersteunen tijdens alle fasen van hun behandeling.
Bij Vitel hechten we veel waarde aan persoonlijke en deskundige begeleiding. Met deze aanvullende expertise in oncologische voeding kunnen we onze cliënten nog beter van dienst zijn en hen ondersteunen bij het maken van voedingskeuzes die aansluiten bij hun specifieke situatie en behoeften.
Bloedglucose sensor
Leer je lichaam kennen via een continue suiker analyse
Waarom een suiker analyse?
Je bloedsuikerspiegel speelt een cruciale rol bij het succesvol bereiken van gewichtsverlies of het verbeteren van sportprestaties. Het effectief beheersen van je glucosegehalte in het bloed kan leiden tot een gezonder gewicht, verhoogde energie, betere sportprestaties, en nog veel meer. Dankzij continue suikeranalyse kun je dit nu zelf monitoren.
Wat houdt continue glucose monitoring in?
Je vraagt je misschien af, wat doet die sensor precies? Met behulp van een glucose sensor meten we gedurende 14 dagen op elk moment van de dag hoe jouw bloedsuikerwaarden veranderen onder invloed van voeding, beweging, slaap, stress en meer. In combinatie met een voedingsdagboek brengen we jouw suikerrespons in kaart, wat ons in staat stelt om een gepersonaliseerd voedingsplan voor je op te stellen.
​
Hoe verlopen de sessies?
-
Intake consult: Tijdens dit consult brengen we de sensor aan en installeren we de bijbehorende app. Gedurende de eerste week gebruik je de sensor om je bloedsuiker te meten en registreer je je voedingsinname en bewegingsmomenten om je huidige levensstijl in kaart te brengen.
-
Tweede consult: Na 4-7 dagen bespreken we samen de resultaten en bekijken we wat er kan worden verbeterd op het gebied van voeding en beweging. Met de ontvangen aanbevelingen kun je direct aan de slag. Pas de adviezen zo goed mogelijk toe en volg de vooruitgang in real-time op; je zult merken dat je lichaam snel reageert.
-
Vervolgsessie: Op dag 14 evalueren we jouw gepersonaliseerde voedingsplan of trainingsschema en bespreken we de positieve impact van deze aanpassingen op jouw bloedsuikerspiegel en gewicht. Indien nodig stellen we nog verdere bijstellingen voor.
Wat kun je ontdekken dankzij de continue suikeranalyse?
-
Wanneer en door welke voeding je vetopslag ervaart en hoe we dit kunnen verminderen.
-
Hoe goed je lichaam koolhydraten en suikers verwerkt.
-
Je reactie op voedingsmiddelen zoals rijst, brood, alcohol en frisdranken.
-
De oorzaak van energiedips, verminderde focus of een wazig gevoel in je hoofd en hoe dit
te vermijden.
-
Waarom je tijdens een sportsessie niet genoeg energie hebt of niet snel genoeg herstelt.
-
Aanbevolen voeding voor en na het sporten.
-
Waarom je met hoofdpijn wakker wordt of 's nachts niet goed uitrust.
-
Aanbevolen voeding voor het slapengaan.
-
De impact van stress op je lichaam en of dit een reden is voor gewichtstoename, en nog veel meer.
Resultaten van Continue Suikeranalyse
Verbetering van jouw energiewaarden
Een te hoge suikerinname resulteert vaak in suikerpieken, gevolgd door suikerdips. Met de sensor kunnen we deze patronen in kaart brengen en samen oplossen, waardoor we vermoeidheid en futloosheid verminderen.
Verbetering van jouw vetverbranding
Bij te hoge suikerpieken produceert het lichaam veel insuline en schakelt over naar vetopslag, vooral bij bepaalde maaltijden. Met de sensor bepalen we welke voeding dit veroorzaakt en hoe we vetopslag maximaal kunnen vermijden.
Verbetering van jouw sportprestaties
Om jouw sportprestaties te verbeteren, achterhalen we hoe je het beste kunt carb loaden, je herstel versnellen en je trainingen optimaliseren. Deze technologie wordt veel gebruikt door topsporters om hun prestaties te maximaliseren.
Tarieven
Losse glucose sensor
​
Dit traject bevat:
​
-
De glucose sensor
-
Gebruik van de applicatie
-
Rapport van de metingen met persoonlijk advies
-
Deze prijs is exclusief de kosten van de drie consulten (opstart consult, evaluatie consult en het eindconsult). Deze consulten kunnen gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar (let wel op eigen risico)
€220,-
Compleet
​
Dit traject bevat:
​
-
De glucose sensor
-
Gebruik van de applicatie
-
Rapport van de metingen met persoonlijk advies
-
Het "opstart" consult (incl. kennismaking, uitleg applicatie en het plaatsen van de sensor)
-
De tussen evaluatie
-
Het eindconsult
€340,-
De glucose sensor wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar
Fitter in je lijf - kind
Samen Werken aan een Gezonder Gewicht
Dit programma is speciaal ontworpen om kinderen te ondersteunen bij het bereiken en behouden van een gezonder gewicht. Met de expertise van Annabel (kinderfysiotherapeut) en Juul (kinderdiëtist) gaan we niet alleen aan de slag met het streven naar een gezond gewicht, maar ook met het opbouwen van een positieve relatie met voeding en lichaamsbeweging.
Voor wie?
-
Kinderen van 2 tot en met 15 jaar.
-
Wat houdt het in?
-
Het traject duurt ongeveer 5 maanden en bestaat uit:
-
4 afspraken bij de kinderdiëtist
-
1 keer per week sporten bij de kinderfysiotherapeut
Waar?
-
Sporten bij Medifit Oisterwijk of Moergestel
-
Voedingsafspraken in Oisterwijk, Haaren of Moergestel
Voor meer informatie of om een afspraak in te plannen, kunt u contact opnemen met:
Annabel: 013-7115125 - annabel@medifitfysiotherapie.nl
Juul: 085-760 3959 - info@dietistvitel.nl
Dit traject wordt vergoedt door de zorgverzekeraar voor kinderen onder de 18 jaar