Italiaans, maar dan koolhydraatarm!
- Diëtist Vitel
- Oct 13, 2021
- 4 min read
We hebben allemaal wel een favoriet uit de Italiaanse keuken, maar wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt vallen veel van die gerechten misschien wel af.
Daarom nu 3 favorieten, maar dan koolhydraatarm! Zie hieronder de recepten voor pasta carbonara, pizza en lasagne.

Pasta Carbonara Bereidingstijd: 25 minuten

Benodigdheden (2 personen):
- 2 courgettes (450 gram) – 22.5 g. kh
- 2 blikjes tonijn op olie – 0.2 g. kh
- 2 eieren – 0 g. kh
- 60 gram Parmezaanse kaas - 0 g. kh
- 125 ml kookroom – 5 g. kh
- 1 eetlepel Olijfolie - 0 g. kh
- 1 teentje knoflook – 0.6 g. kh
- Zout - 0 g. kh
- Peper - 0 g. kh
- (Peterselie) - 0 g. kh
- 200 gram cherrytomaatjes – 8 g. kh

Bereiding:
1. Snij de courgette met behulp van een dunschiller in dunne plakken. Snij deze vervolgens met een keukenmes tot spaghetti sliertjes, of gebruik een spiraalsnijder om spaghetti van de courgette te snijden.
2. Doe de eieren, room en Parmezaan in een kom en roer dit door elkaar, breng vervolgens eventueel op smaak met wat peper en zout.
3. Halveer de tomaatjes, en hak of pers de knoflook.
4. Giet de olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook eventjes.
5. Giet de tonijn af en voeg deze ook toe aan de pan, doe daarna ook de tomaatjes en courgette spaghetti in de pan. Bak het geheel ongeveer 5-10 minuten goudbruin.

6. Giet het geheel daarna goed af zodat er zo min mogelijk overtollig vocht in de pan achterblijft.
7. Zet vervolgens het gas uit en laat een minuutje afkoelen.
8. Voeg vervolgens de roomsaus toe en roer het geheel goed door elkaar. Roer er eventueel nog wat peterselie doorheen.
9. Strooi eventueel nog wat kaas over het geheel.
10. buon appetito!

Pizza Pollo Bereidingstijd: 40 minuten

Benodigdheden (2 personen):
Bodem:
- 1 bloemkool (250 gram) – 7 g. kh
- ¼ theelepel zout – 0 g. kh
- 0.5 theelepel basilicum – 0 g. kh
- 0.5 theelepel oregano – 0 g. kh
- 0.5 theelepel knoflookpoeder – 0 g. kh
- 50 gram mozzarella – 2.5 g. kh
- 1 ei (m) – 0 g. kh

Toppings:
- 75 gram tomatensaus – 5.2 g kh
- 50 gram geraspte kaas – 0 g. kh
- 150 gram gerookte kipfilet – 0 g. kh
- 100 gram verse spinazie – 0.9 g. kh
- 100 gram mais(blik/pot) – 13 g. kh
- 1 rode paprika (80 gram) – 3 g. kh
- 125 gram champignons – 5 g. kh
- 100 gram rucola – 8 g. kh
- 200 gram courgette – 10 g. kh
- 50 gram knoflooksaus – 6 g. kh

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 230 graden. Snij de bloemkool ondertussen in roosjes en spoel deze goed af.
2. Rasp de bloemkool fijn, dit kan met een randrasp, maar ook in een keukenmachine.
3. Doe de fijngemalen bloemkool in een magnetronbestendig bakje en verwarm het 3 tot 5 minuten in de magnetron. laat de bloemkool vervolgens uitlekken door deze in een theedoek goed uit te wringen.
4. Meng in een grote kom de bloemkool met de mozzarella, oregano, basilicum en knoflookpoeder.
5. Als dit gemengd is, voeg je het ei toe en meng je alles met je handen nog eens goed door elkaar.
6. Bekleed een bakplaat met een ingevet stuk bakpapier en verdeel het bloemkool mengsel over het bakpapier. Zorg dat je een dunne egale bodem van ongeveer 30 cm breed maakt. Dit doe je het beste door het mengsel met de bolle kant van een leper aan te drukken.

7. Zet de bakplaat in de oven en bak de pizza korst 9-11 minuten in de voorverwarmde oven.
8. Snij ondertussen de paprika en courgette in blokjes en de champignons in plakjes. Snij eventueel de gerookte kip ook in reepjes als je deze niet al zo gekocht hebt.
9. Haal de pizzabodem uit de oven.
10. Smeer de tomatensaus op de pizza en verdeel deze over de hele bodem, maar wel tot een stukje van de rand. Strooi vervolgens de kaas eroverheen.

11. Verdeel de kip, mais paprika, champignons en courgette over de pizza.
12. Bak de pizza nog een 5 tot 7 minuten af in de oven en strooi daarna de rucola eroverheen.
13. Wat knoflooksaus erbij en buon appetito!

* Bij gebruik van alle topping
Courgette lasagne Bereidingstijd: 55 min

Benodigdheden (2 personen):
- 2 courgettes (450 gram) – 22 g. kh
- 1 ui (100 gram) – 6.5 g. kh
- 2 teentjes knoflook – 1 g. kh
- 1 aubergine (290 gram) - 9 g. kh
- 2 rode paprika (270 gram) – 12 g. kh
- 250 ml gezeefde tomaten – 16 g. kh
- 80 gram mozzarella – 4 g. kh
- 150 gram kipfilet – 0 g. kh
- 1 tl. Provençaalse kruiden – 0 g. kh
- Peper en zout – 0 g. kh
- 3 eetlepel (knoflook)olijfolie – 0 g. kh

Bereiding:
1. Snij de courgettes in plakken van ongeveer 3 mm. Dit kan met de mandoline of een kaasschaaf. Heb je deze niet gebruik dan een mes.
2. Bestrijk de plakken courgette met de (knoflook)olie.
3. Zet een grillpan op het vuur en laat deze goed warm worden.
4. Grill de plakken courgette in ongeveer 1 minuut per kant goudbruin.
5. Laat de courgettes uitlekken op een keukenpapiertje. Dep ze goed droog; anders wordt je lasagne erg waterig.
6. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

7. Snij de kipfilet, paprika en aubergine in kleine blokjes
8. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak deze even kort in wat olijfolie.
9. Voeg de kipfilet blokjes toe aan de knoflook en ui in de pan, en bak deze 3-4 minuten mee.
10. Neem de gesneden paprika en aubergine en bak deze ook kort mee.
11. Voeg vervolgens de gezeefde tomaten toe en breng deze wat op smaak met de Provençaalse kruiden en een snufje peper en zout.

12. Laat de saus ongeveer 15 minuten pruttelen op laag vuur.
13. Snij de mozzarella in plakken.
14. Neem een ovenschaal en verdeel wat saus over de bodem van de schaal.
15. Leg hierop de plakken courgette. Verdeel een paar plakjes mozzarella over de courgette
16. Herhaal deze stappen totdat de saus op is.
17. Eindig met een laag courgette met daarop een paar plakken mozzarella.
18. Bak de lasagne in ongeveer 20 minuten af op 180 graden
19. buon appetito!

Veel kook plezier!
コメント