top of page
  • Writer's pictureDiëtist Vitel

12 tips om te helpen bij het volhouden van jouw goede voornemens!

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Hierbij komen de goede voornemens van veel mensen weer boven water. Toch redden veel van deze voornemens het niet verder dan een paar weken of maanden. Deze voornemens heb je niet voor niks opgesteld, dus daarom een paar tips die je kunnen helpen ze dit jaar vol te houden.


Vaak willen mensen wel verandering in hun leven brengen, maar hebben toch nog iets nodig om ze over de streep te trekken. Het nieuwe jaar is hier een perfect voorbeeld van. Dit is het begin van een nieuw jaar en tijd voor de veranderingen.


1. Zorg ten alle tijden voor een plan. Bedenk wat je wanneer wilt gaan doen.


Maak bijvoorbeeld met jezelf de afspraak wanneer je begint. Het kiezen van een datum of tijd kan hierbij helpen. Denk ook na over moeilijke momenten en maak een plan wat je dan gaat doen. Is je doel bijvoorbeeld om minder alcohol te gaan drinken, bedenk je dan wat je gaat doen op een feestje.






2. Maak doelen om iets meer te gaan doen en niet om iets minder te doen.

Wil je minder gaan snoepen? Dan kun je jezelf voornemen om meer fruit of groente te gaan eten als tussendoortje. Het is over het algemeen makkelijker om 'slechte gewoontes' af te leren door er iets nieuws voor in de plaats te doen.


3. Schrijf voor- en nadelen van het behalen van je doel op. Doe dit vervolgens ook voor de situatie wanneer je niks zou veranderen.

Bijvoorbeeld stoppen met roken:

4. Beperk je goede voornemens. Te veel voornemens betekent meestal ook minder kans van slagen.


Let op dat je niet te veel in een keer wilt. sommige doelen kunnen elkaar natuurlijk wel ondersteunen, zoals afvallen en meer sporten.


5. Wees realistisch met je doelen. Bedenk doelen die je ook echt kan halen en niet een doel wat je alleen graag zou willen.


Dit is vooral om ervoor te zorgen dat je het doel ook vol kunt blijven houden. Wanneer je jouw doel niet behaald, is het ook demotiverend om er mee door te gaan of om het nog een keer te proberen.


6. Stel kleine doelen op die je grote doel helpen te behalen.


Wil je 15 kg afvallen, stel dan tussendoelen op van bijvoorbeeld 3, 5 en 10 kg. Tussendoor kleine doelen behalen motiveert ook om door te gaan.



7. Schrijf je voornemens ergens op waar je ze iedere dag kan zien, zodat je er dagelijks aan herinnerd wordt.


Hang bijvoorbeeld een post-it op de koelkast met de voornemen erop. Hierdoor zie je het elke dag en blijft het in je hoofd hangen. Zodra je doel uit zicht is vergeet je het ook vaak, dan is het ook moeilijker om vol te houden.


8. Zorg voor een buddy. Samen met iemand goede voornemens maken en volhouden is makkelijker dan alleen.

Het is vaak moeilijker om een doel in je eentje te bereiken. Je omgeving kan je hier veel bij helpen. Vraag een vriend of vriendin of zij jou willen helpen met het doel, of dat ze juist meedoen met jou. Je buddy kan ook iemand zijn waar je mee afgesproken hebt je goede voornemers vol te houden. Een soort weddenschap en stok achter de deur.


9. Beloon jezelf als je een doel hebt gehaald.


Bedenk van te voren wat je beloning is voor als je je doel hebt bereikt. Hierdoor heb je iets om naar uit te kijken en kan je makkelijker volhouden.


10. Wil niet te grote stappen maken. Met kleinere stappen bereik je meer.


Door grote stappen te willen maken neem je vaak te veel hooi op je vork. Kleine stapjes maken is vaak rustiger en geeft minder tot geen stress.


11. Kijk wat het oplevert in je dagelijkse leven. Als je ziet dat het veel effect heeft op je leven in de goede manier, is het makkelijker om dit vol te houden.


Maak een schema met de voordelen van het effect op je dagelijkse leven. Daardoor kan je zien hoe goed het voor je eigen is.


12. Als je begint met je voornemens ben je al op de helft.


Zodra je begint met je voornemen heb je al een grote stap gezet. Je doel stellen is stap 1, een plan maken is stap 2, beginnen met je doel is stap 3, door blijven gaan is stap 4, je doel bereiken is stap 5. Als laatste is het belangrijk om dit vol te houden en niet na een paar maanden te stoppen als het niet meteen goed gaat.


Het is hard werken om nieuwe gewoontes aan te leren, maar dan heb je ook wat. Wees ook trots op jezelf als je je doel hebt bereikt of hier al aan begint!


4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page